Selecteer een pagina

Renée Swagerman – Feijen

“I am at home among the trees”

J.R.R. Tolkien

Solide basis

Als GZ-psycholoog, EMDR- en Cognitief Gedragstherapeut breng ik inmiddels de nodige theoretische- en praktijkervaring met me mee. Sinds 2006 ben ik werkzaam in de ambulante GGZ, waar ik volwassenen behandelde met diverse psychische klachten, met nadruk op trauma, overbelasting en burn-out, rouw en andere verlieservaringen. In de laatste 10 jaar was ik daarnaast ook met veel plezier in het management en de directie actief. Een prachtige combinatie als je het mij vraagt. Ook gaf ik supervisie aan psychologen en verzorgde workshops en trainingen gericht op assertiviteit, burnoutpreventie en omgaan met stress. Bijscholingen zijn o.a. gericht geweest op rouw, traumatische rouw, perinataal verlies en, last but not least: buitenpsychologie. Zet jij de stap om met mij te gaan wandelen, dan kun je dus vertrouwen op een solide basis.

Met een tikkeltje humor

In mijn overtuiging is het niet zozeer de kennis, maar vooral de klik die je voelt met mij, die ervoor zorgt dat jij je weer in je kracht gezet voelt. Veel waarde hecht ik daarom aan het opbouwen van een relatie, essentieel voor een succesvolle samenwerking. Je kunt bij mij dan ook rekenen op een open en betrokken houding met een lach in het contact. Veiligheid en verbondenheid zijn wat mij betreft een voorwaarde om deurtjes te openen in jezelf en samen op zoek te gaan naar waarom het bij jou op dit moment vastloopt.

Niet stil kunnen zitten

Letterlijk gezien kan ik dat best wel, sterker nog; ik hou van rust en stilte. Een zeldzaam goed in deze maatschappij en midden in een gezin met kinderen. Daarom geniet ik extra van de momenten in de natuur en zoek ik deze bewust op zodra het kan. Dat doe ik al hardlopend, wandelend of picknickend ergens in de bossen. In de figuurlijke zin van het woord, vind ik het wat lastiger ‘stil’ te zijn. Anderen noemen mij wel een pionier en een bezige bij. Er is altijd wel iets waar ik mijn focus op richt. Ik houd ervan me te ontwikkelen en zowel intellectueel als creatief bezig te zijn. Ik zet de schouders er graag onder en zoek mijn grenzen op, en ja, ook bij mij ging dat met vallen en opstaan. Als ambitieuze moeder van twee zoons heb ik zelf ook gemerkt hoe uitdagend het is emotioneel en fysiek in balans te blijven in een maatschappij waarin we talloze rollen vervullen, eindeloze dromen hebben en hoge verwachtingen van het leven en onszelf. Ik weet hoe het is om in de top van een organisatie te functioneren terwijl er ook thuis een gezin is dat op jouw schouders rust.

Het is letterlijk de buitenlucht in combinatie met beweging die mij hierbij in balans houdt en het is dan ook niet voor niets dat ik mij sinds 2022 geschoold heb tot Buitenpsycholoog en mijn behandelingen naar buiten heb verplaatst.

Creatief brein

Als psycholoog maakte ik voorheen vooral gebruik van de theoretische kennis die in mijn hoofd ligt opgeslagen. Door de jaren heen ben ik echter steeds meer gaan vertrouwen op mijn intuïtie en mijn eigen ervaringen met de uitdagingen van het leven. De natuur voegt daar nog een extra element aan toe, ik ben van mening dat er veel wijsheid verscholen ligt tussen de bomen. Naast mijn werk als psycholoog en coach ben ik ook interieurstylist. Hier vind ik mijn creatieve uitlaatklep, kan ik mijn handen gebruiken (i.p.v. mijn hoofd) en zorg ik ervoor dat mijn balans goed blijft. De natuur loopt ook als een rode draad door mijn interieurprojecten; telkens staan organische vormen, natuurlijk en duurzaam gebruik van materialen en planten centraal.

Psychologie in de natuur?

De gesprekken die we samen al wandelend voeren zijn inhoudelijk niet veel anders dan in de praktijkruimte, ik neem mijn kennis gewoon mee naar buiten. Maar we maken daarbij wel gebruik van al het fijns dat de natuur te bieden heeft. We wandelen op jouw tempo letterlijk samen door jouw proces. O ja, en we wandelen in een rustige omgeving, waardoor je privacy ook zoveel mogelijk geborgd is. Af en toe zul je wellicht een enthousiaste hond treffen.

Dat is ongebruikelijk!

Nou tot voor kort zeker. Inmiddels begint de groene GGZ wel steeds steviger vorm te krijgen, mede dankzij de inzet van De Buitenpsychologen, maar er is nog een lange weg te gaan. 

Gelukkig worden we gesteund door veel wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de natuur op ons welzijn. Japanners zijn hier de voorlopers in, die al sinds jaar en dag aan ‘forest bathing’ doen om lichaam en geest weer in balans te brengen na een lange werkdag. En laten we wel wezen; waarom een poster van een mooie boom in je praktijkruimte hangen ter bevordering van de kalme sfeer, als je ook je deur open kunt zetten en de buitenlucht kunt inademen? De voordelen van gesprekken in de natuur ten opzichte van binnen zijn o.a.:

 • Bomen scheiden stofjes af (fytonciden) die ons een beter gevoel geven
 • Bewegen is bevorderlijk voor je welzijn
 • Naast elkaar lopen heeft het voordeel dat oogcontact geen issue is
 • Beweging verhoogd de concentratie
 • De natuur brengt kalmte en rust
 • En de natuur barst uit zijn voegen van symbolen en metaforen die wij mooi kunnen gebruiken tijdens de gesprekken

  Mijn kantoor

  Ik heb het mooiste kantoor van Nederland! Hoewel ik zelf ook behoorlijk blij wordt van mooi ingerichte kantoorruimten, gaat er toch niks boven de frisse buitenlucht te midden van de weelde die de natuur ons biedt. Mijn werkgebied is De Soesterduinen op de Utrechtse Heuvelrug. Zandverstuivingen, heide en hoge dennen en ceders, kronkelende paadjes bekleed met mos…elke dag is het er anders!

  Ik werk op maandag en donderdag buiten. Op vrijdag werk ik op de praktijk van Swagerman Psychologie.

  Een klein gebaar met groots effect

  Omdat ik gratis en voor niks gebruik mag maken van al het moois dat de natuur te bieden heeft, en ik dat vooral ook zo wil houden, geef ik graag iets terug. Ik heb zorg voor de toekomst van onze kinderen en wil dat zij net zo kunnen blijven profiteren van alle voordelen die de natuur rijk is. Voor elk traject of project dat ik afrond, plant ik daarom een boom. Dit doe ik via EcoTree. Iets met karma: als wij onze dankbaarheid tonen, krijgen we het terug.

  Ik ben lid van de beroepsvereniging EMDR en VGCt en aangesloten bij het NIP en De Buitenpsychologen. Mijn BIG-registratienummer is 99915014525.

  Versterk jezelf én de natuur.
  Voor elk traject plant ik een boom! 

  is aangesloten bij:

  Ga je mee wandelen?

  Wil je meer informatie over wat Praktijk Komorebi voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Of wil je als verwijzer contact om te overleggen? Vul dan onderstaand contactformulier in. Uiteraard kun je me ook per mail bereiken via renee@praktijkkomorebi.nl  
  of telefonisch via +316-47 441 366.

  11 + 14 =